Resepi takoyaki jepun

Resepi Takoyaki 

Bahan-bahan
Bancuhan tepung 
1 cup tepung gandum
1 1/2 sudu besar tepung jagung/ 1 sudu besar katakuriko
2 biji telur
2 cawan air
1 sudu kecil dashi
3 sudu kecil kicap jepun

Bahan inti
Tako (sotong kurita) Boleh juga guna yang lain. 
Kubis cincang
Daun bawang cincang halus
Agedama/tenkasu  

Topping
Sos takoyaki
Aonori seaweed
Bonito flakes (katsuo bushi)
Mayonis jepun 


Cara membuatnya
Masukkan tepung-tepung dan tenkasu dalam mangkuk sederhana, setelah itu, gaul sikit. Tambah dashi, telur dan secawan air. Kacau sebati.

Masukkan kicap jepun dan baki air sambil mengacau. Tutup dan simpan dalam peti sejuk selama setengah jam.

Bila dah buat semua.. Boleh la start mentako ball. 

Masukkan minyak ke dalam tako pan. Agak agak 1/3 dari kedalamannya gitu. Lepas tu tuang tepung agak agak separuh. Masukkan inti tako dan taburkan kubis dan bawang. Lepas tu tuang lagi bancuhan tepung sampai penuh. Melimpah sikit tak pe. 

Bila separuh tu dah nampak golden sikit boleh start menggolek. Kalau nak dapatkan hasil takoyaki yang rangup, bila dah terbentuk bebola tu tambahkan minyak lagi pada bebola. 



Image result for gambar takoyaki



No comments:

Post a Comment