Monday, 12 December 2016

Resepi Karipap Kentang

Penjualan frozen food:

 Karipap Frozen

DOH KARIPAP
Bahan-bahannya :
4 cawan tepung
2 tbs margerin
1/2 cawan oil
3/4 cawan air
1/2 tsp garam

*Cara membuatnya :
-Panaskan margerin + minyak dalam periuk. Tutup api.
-Tengah panas-pansa tu, masukkan tepung dalam periuk tadi dan gaul guna garpu
  dah sejuk sikit, campur garam dan air.
  uli-uli.. siap!

*INTI KARI AYAM DGN KELEDEK
  Bahan-bahannya:
-400gm daging ayam kisar
-1 labu bawang besar ~ dipotong dadu
-2 sudu besar cili mesin
-1sudu kecil serbuk lada hitam
-3 sudu besar rempah kari
-1 sudu besar rempah gulai ~ boleh skip kalau tak ada
-1 biji (saiz besar) ubi keledek ~ boleh gantikan dgn 2 bj ubi kentang
-1 cawan air
-garam
-minyak

*Cara-cara:
-Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga wangi.
-Masukkan cili mesin dan serbuk lada hitam, tumis lagi hingga garing.
-Masukkan pula rempah kari dan rempah gulai yg dibancuh dgn sedikit air.
-Goreng hingga pecah minyak dan masukkan ayam/daging kisar dan keledek yg     dipotong dadu.
-Goreng sebentar hingga ayam/daging berubah warna.
-Kemudian masukkan air dan garam secukupnya, masak hingga keledek empuk     dan inti menjadi kering (mengikut selera masing2).
-Angkat dan biarkan sejuk, kemudian bolehlah dijadikan inti karipap, pau dan       sebagainya..

Image result for gambar karipap

No comments:

Post a Comment