Karipap Frozen
DOH KARIPAP
Bahan-bahannya :
4 cawan tepung
2 tbs margerin
1/2 cawan oil
3/4 cawan air
1/2 tsp garam
*Cara membuatnya :
-Panaskan margerin + minyak dalam periuk. Tutup api.
-Tengah panas-pansa tu, masukkan tepung dalam periuk tadi dan gaul guna garpu
dah sejuk sikit, campur garam dan air.
uli-uli.. siap!
*INTI KARI AYAM DGN KELEDEK
Bahan-bahannya:
-400gm daging ayam kisar
-1 labu bawang besar ~ dipotong dadu
-2 sudu besar cili mesin
-1sudu kecil serbuk lada hitam
-3 sudu besar rempah kari
-1 sudu besar rempah gulai ~ boleh skip kalau tak ada
-1 biji (saiz besar) ubi keledek ~ boleh gantikan dgn 2 bj ubi kentang
-1 cawan air
-garam
-minyak
*Cara-cara:
-Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga wangi.
-Masukkan cili mesin dan serbuk lada hitam, tumis lagi hingga garing.
-Masukkan pula rempah kari dan rempah gulai yg dibancuh dgn sedikit air.
-Goreng hingga pecah minyak dan masukkan ayam/daging kisar dan keledek yg dipotong dadu.
-Goreng sebentar hingga ayam/daging berubah warna.
-Kemudian masukkan air dan garam secukupnya, masak hingga keledek empuk dan inti menjadi kering (mengikut selera masing2).
-Angkat dan biarkan sejuk, kemudian bolehlah dijadikan inti karipap, pau dan sebagainya..
No comments:
Post a Comment